(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Oproep van de heer E. Gerards aan de bezoekers van deze website:

Naar aanleiding van een verzoek mijnerzijds aan het streekarchivaat ontving ik van mw. Mensink een artikel uit Van 't Erf van Ermel, het kwartaalblad van de Oudheidkundige Vereniging (nr 39, december 2005).

Het is een lijst met namen van Joodse onderduikers in Ermelo.

 

In de begeleidende tekst wordt o.a. geschreven 'dat een zekere Eva, gehuwd met Rik de Ruiter, vanwege haar Joodse afkomst ondergedoken was bij de familie Van de Brink.'

Ik ben op zoek naar de namen van de (Duitse) Joodse mensen (meerdere maar ik weet niet hoeveel) die ondergedoken hebben gezeten bij mijn grootouders H. van den Brink aan de Hamburgerweg 81 te Ermelo. Ik weet dat zij op een gegeven moment vermoedelijk zijn verraden en vervolgens opgepakt. Mijn moeder, die toen nog een tiener was, heeft weleens hun namen genoemd, maar ik was nog erg jong en heb daar helaas geen aandacht aan besteed.

De lijst die ik mocht ontvangen spreekt van mensen die na de oorlog als Joods bekend waren en 'opdoken' in of rond Ermelo. Betekent dit dat hun namen toen bekend werden of dat zij opgepakt waren tijdens de oorlog en dat hun namen op dat moment pas bekend werden gemaakt?

Ik zoek naar aanknopingspunten. Mijn grootvader Hendrikus van den Brink is samen met de onderduikers afgevoerd. Zover ik mij kan herinneren naar Arnhem. Daar is hij verhoord. Verslagen daarvan zijn vernietigd rond Market Garden en niet meer te achterhalen, aldus het NIOD. Misschien kunt u mij verder helpen?

Zijn er lokaal nog archieven voorhanden, of is er in politieverslagen nog iets terug te vinden? Ik reis over een aantal weken naar Auschwitz en zou het heel bijzonder vinden, mocht ik voor die tijd kunnen achterhalen, wie zij waren en of en waar de betreffende onderduikers zijn terecht gekomen en wat er van hen geworden is.

Alhoewel ik het ergste vrees. Dank voor een reactie.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..