Nieuws

Op de website worden onder deze kop de laatste, actuele berichten geplaatst. Veelal ter aankondiging van of aanvulling op de evenementen als lezingen en excursies. In het verlengde van de website bestaat er tevens de mogelijkheid om u op de Nieuwsbrief van de OV-Ermeloo te abonneren. U wordt dan actief benaderd met de actuele informatie.

2018 01 26 20 03 47 Nieuwsbrief Waterfox

Momenteel wordt daartoe de vraag gesteld bij aanmelding als lid, "Wilt u digitale post van de vereniging ontvangen".

U kunt ook zelf het initiatief nemen door via de website in te tekenen (opgave gewenste naam en emailadres). Zie de rechtermarge van deze pagina.

Ook kunt u te allen tijde de toezending stoppen. Dit kan via de toegestuurde post (Nieuwsbrief / Bericht). In de voettekst is daartoe een link aanwezig.

2018 10 08 20 45 13 Postvak IN Postvak IN totaal Mail

Ook kunt u zich via de website (Nieuwsbrief) uitschrijven via de knop "Uitschrijven". Als naam en e-mailadres gelden de naam als in de aanhef van de u toegestuurde Nieuwsbrief en het e-mailadres waarop deze werd ontvangen.

Het kan voor komen dat door omstandigheden de naam, het e-mailadres of beide moet(en) worden gewijzigd. In dat geval is de eenvoudigste oplossing het verwijderen van de bestaande inschrijving en het het opnieuw aanmelden met de gewenste gegevens. Hierna zal deze post dan met de nieuwe gegevens worden afgehandeld.

Het webbeheer.

 

103Iets later dan bedoeld is de laatste uitgave van het verenigingsblad uitgekomen.

Hier ziet u de "cover" van Van 't Erf van Ermel nummer 103. Veel plezier ermee!

 

Alle vrijwillige medewerkers aan het inpakken en bezorgen: bedankt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentatie van het boek

 

 De Pannenfabriek

de pannenfabriek het boek

 

Op vrijdag 22 juli werd het boek over de Pannenfabriek aan de Hamburgerweg in De Fabriek gepresenteerd. Na een periode van ruim twee jaar was het dan zover. Het boek over de historie en wederopbouw van het pand aan de Hamburgerweg is een feit. De redactie bestaande uit Gert Hofsink, Sandra Schriever en Peter van der Velde heeft vele uren geïnvesteerd aan archiefonderzoek, interviews met nazaten van de toenmalige eigenaren van en medewerkers en betrokkenen bij het pand.

Historie

In 1910 wordt aan de Hamburgerweg 193 een Fabriekje gebouwd. Het is de Cement-steenfabriek van E. Knevel. Voor Ermeloërs de Pannenfabriek van Knevel. Eind jaren ‘40 van de vorige eeuw wordt het een Elektrotechnisch machinebedrijf, later “Verbena” genoemd, van de heer E. Ch. Oor gevestigd in het bedrijfspand.
In 2003 overlijdt de heer E. Ch. Oor en komt er een definitief einde aan de industriële activiteiten in het pand.

Eind 2018 worden de grond en de (restanten van) gebouwen verkocht aan E. J. Bilder van Bilder Vastgoed BV. Van het pand staan dan nog 3 muren overeind, die zienderogen onder de weersinvloeden lijden.
De heer Eddy Bilder is op de hoogte van de wens van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo (OVE) om het pand als verenigingsruimte te gaan gebruiken en er wordt een intentieverklaring gesloten.
In 2019 wordt met de restauratie gestart en twee jaar later betrok de vereniging de nieuwe ruimte.

 

presentatiePresentatie

In de Fabriek was het afgelopen vrijdag 22 07 dan ook een feestmiddag. De ruimte, die vroeger werd gevuld met het lawaai van de machines, was nu gevuld door sprekers en genodigden die nauwe verbondenheid met De Fabriek hebben (gehad). Na de inleiding door Hans Gerards, waarnemend voorzitter van de OVE, was het woord aan Steven van Loo, voorzitter van de OVE.

Hij benoemde de jarenlange samenwerking met Eddy Bilder om het gezamenlijke plan voor de renovatie en uiteindelijk de verenigingsruimte te realiseren.

Vervolgens sprak Eddy Bilder. Zijn liefde voor het behouden en renoveren van oude panden werd tijdens zijn speech nog weer eens duidelijk. Hij benadrukte de noodzaak van blijvende inzet van de OVE voor de zorg en het behoud van historische panden in Ermelo.
Het laatste woord was aan Hannie Oor, schoondochter van E. Ch. Oor (sr). Ze vertelde over de hoogte- en dieptepunten van het bedrijf na het overlijden van haar schoonvader en de betrokkenheid van de familie bij de totstandkoming van het boek.
Na de voordrachten ontvingen Steven, Eddy en Hannie als eersten het boek, gevolgd door de redactie en de sponsoren.

Foto vlnr: Peter van der Velde, Sandra Schriever, Gert Hofsink

De vereniging bedankt de families Knevel en Oor voor hun medewerking bij de realisatie van het boek en de van hen ontvangen donaties van materialen uit de geschiedenis van De Fabriek.

Het boek: De Pannenfabriek is te koop bij de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, boekhandel Riemer & Walinga en de VVV Ermelo.

Prijs: leden € 10,00 / niet-leden € 12,50.

ISBN 9789080258778

Door Sandra Schriever, secretaris.

eor
  Zie ook de beelden van de restauratie

deurmat

icon mailWilt u opgave doen van uw bereidheid om de Nieuwsbrief, convocaties en overige berichten van de vereniging digitaal toegestuurd

te krijgen, dan kunt u dit op betrekkelijk eenvoudige wijze doen via de menuoptie Home - Ledenadministratie - Opgave e-mailadres.

 

Uiteraard blijft de bezorging van ons verenigingsblad "Van 't Erf van Ermel" als voorheen per post plaats vinden. 

terf92Trof je ook de jongste editie van Het Erf aan?

Lezen en nog eens lezen.....

Ook deze is weer toegevoegd aan de Index van ons Verenigingsblad.

Zoek je een bepaald artikel terug?

Sla er deze Index op na.

 

 

Momenteel wordt de administratie op orde gemaakt om meer van de digitale weg gebruik te kunnen gaan maken. Het kan zijn dat, ondanks uw toestemming voor digitale verzending, er nog convocaties per post worden bezorgd. We doen er alles aan om dit probleem op te lossen, wij vragen hiervoor uw begrip.

Met vriendelijke groet,

Ledenadministratie en postbezorgers

Binnen de werkgroepen Documentatie en Genealogie is er behoefte aan helpende handen bij het digitaliseren en bewerken van beeldmateriaal.

Daarbij wordt gedacht aan werkzaamheden als scannen, bewerken en benoemen van fysiek beeldmateriaal. De werkzaamheden kunnen thuis

worden uitgevoerd en het bestandsbeheer (downloaden / uploaden) kan onderling via online diensten worden uitgevoerd.

Interesse? Bel 06 26854665 of reageer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We nemen dan contact met u op.

het boek kopiehenk en Tjeerd half kopieOp 19 juni is door de schrijver, Tjeerd Oenema, een exemplaar van zijn onlangs verschenen boek "Reijer de Boer en zijn beide Johanna's" aan de vereniging overhandigd.

Henk Esselink mocht dit boek in de "Soos" ontvangen, waarbij hij heeft beloofd dat het binnenkort in de Beeldbank Bibliotheek opgenomen is.

 

boekbespreking juni 2019Deze biografie over Gerhard Fockens neemt ons mee naar het gezinsleven van een predikant in het eerste kwart van de negentiende eeuw, naar het studentenbestaan aan de Utrechtse universiteit tussen 1824 en 1839, naar de sterrenkundige wereld van de jaren dertig waarin de verschijning van de komeet van Halley een internationaal hoogtepunt was, naar de lokale kerkhistorische verwikkelingen in Sneek en Utrecht met in de hoofdrol zijn vader Lucas Fockens en de befaamde predikant Hermann Kohlbrugge, naar de krankzinnigenzorg te Utrecht en Zutphen in de jaren veertig waar de grondleggers van de Nederlandse psychiatrie Jacob Schroeder van der Kolk en Jean Ramaer zijn behandelende geneesheren waren, naar het maatschappelijke leven in Sneek en omstreken in de jaren 1850-1866 waar hij van nabij getuige van de schoolstrijd was, en ten slotte naar het episch centrum van de sociale zorg en zending op de Veluwe bij dominee Herman Witteveen te Ermelo.

‘Mart van Lieburg heeft met deze studie een formidabel monument opgericht voor Gerhard Fockens die de specialist in wetenschapsgeschiedenis aanspreekt, maar ook de gewone lezer zal ontroeren door de spanning tussen lichaam, geest en hart die Fockens maar met grote moeite wist te bemeesteren, en in sommige fasen van zijn leven helemaal niet. … Dit is een rijk boek, dat bijwijlen ver boven het leven van de hoofdpersoon uitstijgt en hele deelterreinen van de religie-, cultuur- en wetenschapsgeschiedenis ruim en aansprekend documenteert’ (Prof.dr. Willem Frijhoff, voorwoord)

Flyer pdf

Namens de K.N.N.V. Noordwest-Veluwe organiseerde Ati Vijge een minicursus Geologie, gegeven door Leendert de Boer. Hij is bioloog, amateurarcheoloog, - geoloog en schrijver van de boeken “Landschapsjuwelen” en “De Over-Veluwe”.

beeldbank a003186Wij, Karin Kuipers (schrijfster) en Joost van Velsen (fotograaf)  zijn op zoek naar “oude” boeren en boerinnen (80+) liefst nog wonend op de boerderij, voor een boek over het boerenleven van toen, met geschiedenis en verhalen. Kent u er één of bent u er zelf één? Wilt u dan contact opnemen met:

Joost van Velsen, mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of mobiel 0622236988.
 
Het zou ons goed helpen, alvast bedankt !

Na enig klussen op de achtergrond is ook de registratie op de website Genealogie-Ermeloo voor leden weer mogelijk. Heeft u dit nog niet gedaan dan kunt u hier terecht. Een geldig emailadres en uw lidnummer paraat hebben strekt tot aanbeveling.

Tijdens de Ermelo-avond op 22 november j.l. deed Germa Greving een oproep voor Het Pakhuis. U kunt in dit artikel haar vraag nog eens lezen en eventueel beantwoorden via de link na de tekst.

PannenfabriekUit een artikel in Het Kontakt van 31 oktober j.l. blijkt dat de Ermelose gemeentelijke monumenten via de link www.ermelo.nl/erfgoedregister digitaal zichtbaar zijn. Over enige tijd volgen de plaatselijke Rijksmonumenten.

Op de afbeelding hiernaast ziet u de Pannenfabriek aan de Hamburgerweg (in beter tijden)

clubkasDe Rabobank Clubkas actie heeft voor onze vereniging € 615,19 opgebracht.

Een ieder die daaraan bijgedragen heeft: enorm bedankt!Zowel voor de huidige als toekomstige abonnee's van digitale verenigingspost (Nieuwsbrief / Bericht) graag enige aandacht voor dit onderwerp.....Lees meer..

 

Dialect? Ja, dialect. Tot nu toe kon je het lezen maar... het horen uitspreken geeft mogelijk meer beleving. De werkgroep Dialect en Folklore start met deze nieuwe rubriek. Om te beginnen heeft Steven van Loo het spits afgebeten en...

   Lees meer...

Via de menuoptie Armeloos proaten boven in de pagina kom je er ook!

Armeloos proaten menu

svz sep 18 oldWeer 143 personen en 383 koppelingen met materialen als aktes en foto's toegevoegd.

(Raak de afbeelding aan......)

 

Op de 3e dinsdag van september 2018 gaf onze vereniging acte de presence tijdens

Prinsjesdag.

 

Afgelopen week kwam hij in de bus, nummmer 88 van " 't Erf van Ermel", met een keur aan verhalen die het wel en wee van het dorp belichten.

Kijkt u de komende tijd geregeld de agenda er even op na.

Op zaterdag 28 april werd door de vereniging een excursie naar kasteel Staverden georganiseerd. Het werd een druk bezocht evenement waarbij de gidsen van het Gelders Landschap hun verhalen goed aan de man konden brengen.

Kop Nieuwsbrief 3

Wel aangemeld maar niet ontvangen?  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!


 

Praoten zo as wulie van oudsher 'ewent 'eweest bin.

werkgroep folklore dialectHoeveul kom je d'er nog tegen in Armelo, die praoten zo as ze thuus met de paplepel in'egeuven is? En hoeveul meensen schrieven ut dan oek nog us op? Dat bin d'er niet veul meer. Dat is jammer en daorum het de Oudheidkundige Vereniging "Ermeloo'' een warkgroep dialect en folklore op ‘ericht, die d'er veur zorgen moet dat de Armelose taol niet verleuren geet. De warkgroep zorgt d'er veur, dat ut Armelose dialect blieft voortleven en dat we zo veul meugeluk vastlêgen van de dingen, die we nog weten. ...................................

Met deze inleiding begon in juni 2014 het artikel over de Werkgroep Dialect en Folklore in Het Verhaal.

Maar Het Verhaal (b)leek een "zeer kort verhaal" te gaan worden.