"Wat heeft dit nu met de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo of met Ermelo van doen?" zult u zich afvragen. Daarom bij deze verduidelijking.

Sinds 2014 wordt door onze vereniging een aantal fraaie beeldbanken aan ons publiek aangeboden. Deze beeldbanken worden door ijverige vrijwilligers aangemaakt en onderhouden. Maar het mag toch wel even voor het voetlicht dat dit niet zo uit de verf zou zijn gekomen zonder de programmatuur die een dergelijke beeldbank vereist. Deze programmatuur is bedacht, ontwikkeld en wordt onderhouden door de in Schagerbrug woornachtige Gerard van Nes. Gerard heeft ongeveer 10 jaar geleden de aanzet gegeven tot wat nu het ZCBS (Zijper Collectie en Beheer Systeem) is. Het systeem wordt aan instellingen en verenigingen als de onze, onder minimale voorwaarden en gratis verstrekt.   

Het systeem is in een genootschap ondergebracht. Het Genootschap-ZCBS draagt zorg voor het beheer en uiteraard wordt een jaarlijkse donatie dan ook zeer op prijs gesteld. Uit eigen ervaring weet ik dat op Gerard steeds een beroep kan worden gedaan.Of hij nu thuis is of in een ander werelddeel, in contact met de eigen server kan hij (bijna?) alle problemen aan en worden problemen verholpen.

Voor deze inzet zijn hem afgelopen zaterdag, 10 maart, tijdens de ALV van het Genootschap-ZCBS,  door de loco-burgemeester van Schagen, de versierselen behorende bij Ridder in de orde van Oranje Nassau opgespeld. Voor een uitgebreid verslag hier van kunt u dit artikel in het Noordhollands Dagblad er op na lezen.

Dat een en ander nog een verrassing voor hem is gebleven is verwonderlijk. Een lokale journalist, waar hebben we ook al weer gehoord dat het daar steeds meer aan ontbreekt, had bij het woord "embargo" waarschijnlijk iets geheel anders in gedachte. Wonderwel is er geen bericht in Gerard's richting geweest dat argwaan bij hem zou kunnen hebben gewekt.

Ton van Steenoven